Dogs

Soorten Sledehonden:

De Belgische wet stelt als doel de sledehondensport enkel te beoefenen met raszuivere sledehonden.
Deze honden zijn erkend door F.C.I (Federation Cynologique Internationale).
In België zijn er 4 erkende hondenrassen, waarvan het wettelijk toegestaan is om ze te mogen gebruiken voor sledehondensport. De Alaskan Malamute, de Siberische Husky, de Samojeed en de Groenlandhond.
Onder bepaalde voorwaarden mag in België ook gelopen worden met de Alaskan Husky (geen erkend ras), maar niet op de gesloten wedstrijden.

 

De sledehonden

 

De Siberische Husky stamt oorspronkelijk af, zoals de naam al doet vermoeden, uit Siberië, waar hij door de Chukchi als sledehond werd gebruikt. Het is een sledehond die bij uitstek geschikt is voor het afleggen van grote afstanden met een hoge gemiddelde snelheid. De ogen mogen bruin of blauw zijn, één van ieder der kleuren is ook toegelaten. De Siberische husky staat bekend om zijn enorme uithoudingsvermogen en vereist derhalve zeer veel beweging.

 

 

De Samojeed afkomstig uit het Noorden van Rusland had hij buiten het trekken van lasten ook nog een andere taak, namelijk het hoeden van rendieren.
Hij is een opgewekte werker die ten opzichte van de husky met iets kortere gangen loopt. De Samoeed wordt ingedeeld in de klasse van de iets langzamere honden. Net zoals de andere sledehonden heeft ook de Samojeed veel beweging nodig en vraagt zijn mooie lange witte vacht om regelmatige verzorging.

 

De Groenlandhond komt zoals zijn naam zegt oorspronkelijk uit Groenland, maar ook de kuststreken van Canada, waar hij door de lokale bevolking zowel werd gebruikt voor zwaar sledehondenwerk als bij de jacht. Een ras dat onder de zwaarste klimaat- omstandigheden werd gevormd en dat tegen de meest barre levensomstandigheden raakte opgewassen. Als sledehond is de Groenlandhond ongetwijfeld het meest op zijn plaats in een longtrail wedstrijd.
De Groenlandhond is een intelligente, eigengereide hond, die veel aandacht en beweging eist.

 

 

De Alaskan Malamute werd oorspronkelijk ‘Mahlemut’
genoemd, naar de inheemse Mahlemut eskimo’s in Alaska.
Hij werd voornamelijk gebruikt als sledehond, maar bewees ook zijn diensten bij de jacht. De Malamute is bij uitstek geschikt voor het trekken van zware vrachten en is door zijn zware, krachtige bouw geen hond voor hoge snelheden.
Als sledehond is de Malamute het best geschikt voor longtrails. In de snelheidsraces worden de Alaskan Malamutes ingedeeld in de langzamere klassen. Net als andere poolhonden is hij bijzonder schoon met zijn altijd frisse vacht. Natuurlijk eist deze grote, sterke hond met vriendelijk karakter veel beweging.

 

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 • Next events

  • BON-SECOURS Dryland Race January 27, 2018 – January 28, 2018 Franky De Backer : huskyteam@scarlet.be
  • Saignelegier CH January 27, 2018 – January 28, 2018 Sprint + mid
  • Saint-Vith Race 2018 February 3, 2018 – February 4, 2018 Biermuseum - Skihütte Rodt - Tomberg - Belgien Organisator FBMF SNOW HOOK TEAM Sprint
  • Peel en Maas challenge February 24, 2018 at 8:00 am – February 25, 2018 at 5:00 pm Bovenbos 1 Helden NL Sprint+Tour
  • Kuinderbos NL March 3, 2018 – March 4, 2018 www.dassc.nl Sprint+Tour
  • Sveg 2018 March 8, 2018 – March 11, 2018
  • La Pesse snow race March 10, 2018 – March 11, 2018 La Pesse, 39370 La Pesse, France Organisator FBMF Snow Hook Team Sprint Belgian Championship
  • Lommel March 10, 2018 – March 11, 2018 www.fbmc.be Sprint
  • Le lac Blanc FR report Snow March 10, 2018 – March 11, 2018
  • LEKKAROD 2018 March 14, 2018 – March 22, 2018 Bessans, 73480 Bessans, France Lekkarod International sled dog race 2018 will start march 14th in Saint Francois Longchamp and finish march 22nd in Bessans (Savoie)
 • Entrez votre adresse mail pour suivre ce blog et être notifié par email des nouvelles publications.

  Join 110 other followers